Ομάδα Γονέων Εφήβων, Συμβουλευτική ομάδα 8 συναντήσεων, Μάρτιος – Μάιος 2019
Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν στο γραφείο οι συναντήσεις της ομάδας γονέων με θέμα την ΕΦΗΒΕΙΑ.
Εννέα μαμάδες με έντονους προβληματισμούς και συγκεκριμένο αίτημα ζήτησαν την βοήθειά μου, ώστε να είναι πιο έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις εφηβικές συμπεριφορές των παιδιών τους.
Στις 8 συνάντησης μας, ξαναθυμήθηκαν την δική τους εφηβεία και τις ανάγκες που είχαν την περίοδο εκείνη, δούλεψαν πάνω σε τεχνικές επικοινωνίας για την καλύτερη αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους, εξωτερίκευσαν συναισθήματα και προβληματισμούς, συζήτησαν θέματα πρόληψης και επεξεργάστηκαν τους φόβους τους και την τάση τους για υπερπροστασία.
Η εφηβεία είναι η ηλικία στην οποία ο γονιός πρέπει να αντέξει να κρατήσει την άλλη άκρη του σχοινιού με σεβασμό απέναντι στο παιδί που μεταμορφώνεται σε ενήλικα κι αυτό τις περισσότερες φορές είναι ένα δύσκολο έργο.
Ομάδα συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης «Μικροί Γίγαντες»
Η ομάδα απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στα νήπια και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνικοποίησή τους. Παιδιά ντροπαλά, διστακτικά, με χαμηλή αυτοπεποίθηση, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες να σχετιστούν με τους συνομηλίκους τους και να ενταχθούν μέσα σε μια μεγάλη ομάδα, όπως η σχολική τάξη. Η προσαρμογή αυτών των παιδιών στην τάξη με τους δομημένους κανόνες αλλά και στην παρέα των συμμαθητών όπου ασκούνται διάφορες πιέσεις, δημιουργεί άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Σκοπός των συναντήσεων είναι μέσα από το παιχνίδι και δομημένες ψυχο-εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε ένα περιβάλλον με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού και συνεχή καθοδήγηση από τον ειδικό, τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια μέσα σε μια μικρή ομάδα, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν τρόπους να τα εκφράσουν και να τα διαχειριστούν, να εξασκηθούν σε κοινωνικές δεξιότητες όπως η υπομονή, η αποφασιστικότητα, η διεκδικητικότητα κ.ά. και να εφοδιαστούν με χρήσιμα εργαλεία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ομάδα είναι να προηγηθεί ατομική αξιολόγηση του κάθε παιδιού (μία συνάντηση με τους γονείς για τη λήψη ιστορικού και μία συνάντηση με το παιδί).
Χρήσιμες Πληροφορίες
Ηλικίες: 5-8 ετών
Διάρκεια συναντήσεων: Οκτώβριος 2017 έως Μάιος 2018
Συχνότητα συναντήσεων: κάθε Τετάρτη 5 – 6:30 μμ.
Κόστος και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2392 303 785, 6942 639 477
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Παρακαλώ δηλώστε άμεσα συμμετοχή.
Ομάδα εφήβων «Μεγάλωσα αφού… »
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικία, γεμάτη αλλαγές και δυσκολίες που αποτελούν πηγή προβληματισμού, τόσο για τους ίδιους τους εφήβους όσο και για τους γονείς τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν πασχίζουν να δομήσουν την ταυτότητα τους και να κερδίσουν την αυτονομία τους, κι αυτό είναι συχνά θέμα αντιπαράθεσης με τους ενήλικες. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις, παρακολούθηση ταινιών και άλλες θεραπευτικές τεχνικές, οι έφηβοι που θα συμμετάσχουν στην ομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για όσα θέματα τους απασχολούν σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον, να προβληματιστούν για κοινωνικά θέματα και να συζητήσουν θέματα πρόληψης (τεχνολογία, σεξουαλική ανάπτυξη, ναρκωτικά κ.ά.), να ανακαλύψουν τον νέο τους εαυτό και να εξασκηθούν σε καταλληλότερους τρόπους για να επικοινωνούν τις ανάγκες τους στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
Η ομάδα απευθύνεται σε παιδιά γυμνασίου.
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ομάδα είναι να προηγηθεί γνωριμία με τον έφηβο και τους γονείς του σε μια οικογενειακή συνάντηση.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Ηλικίες: 12 – 16 ετών
Διάρκεια συναντήσεων: Οκτώβριος 2017 έως Μάιος 2018
Συχνότητα συναντήσεων: κάθε Παρασκευή 8:30 -10μμ.
Κόστος και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2392 303 785, 6942 639 477
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Παρακαλώ δηλώστε άμεσα συμμετοχή.
Σχολή Γονέων στο Σχολειό της Φύσης
Κάθε χρόνο σε συνεργασία με το σχολείο υλοποιείται ομάδα γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η ομάδα ξεκινάει τον Οκτώβριο, είναι κλειστή και μπορούν να προστεθούν μέλη το πολύ μέχρι την τρίτη συνάντηση. Στην ομάδα μπορούν να συμμετέχουν και γονείς που τα παιδιά τους δεν φοιτούν στο σχολείο. Τα μέλη της ομάδας συναποφασίζουν την διάρκεια της ομάδας και τη θεματολογία με βάση τις ανάγκες τους. Συνήθως οι εβδομαδιαίες συναντήσεις διαρκούν 4 – 8 μήνες.
Σεμινάρια «Διατροφή και Παιδί: αντιδράσεις» με την διατροφολόγο Ευγενία Καραγιαννίδου
Τα προβλήματα την ώρα του φαγητού δεν συνιστούν, πέρα από σπάνιες περιπτώσεις, διατροφικές διαταραχές, απλώς αποτελούν μια διαμάχη με τον γονιό. Οι κακές συνήθειες των παιδιών κατά τη διάρκεια των γευμάτων εντείνονται όταν οι γονείς αποτυγχάνουν να καθιερώσουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής.
Με ενημέρωση, γνώση και ορθές πρακτικές διατροφικής διαπαιδαγώγησης ο στόχος αυτός είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί.
Απευθύνεται: στους γονείς και σε όλους όσους ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών. Πραγματοποιείται 1-2 φορές το χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.e-diaita.com/seminars/schedule/
Ομάδα για προχωρημένους γονείς, 2016-2017
Μια διαφορετική σχολή γονέων για άτομα που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενες ομάδες και θέλουν να εμβαθύνουν στο γονεϊκό τους ρόλο. Μέσα από την αφήγηση και βιωματικές ασκήσεις, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλάζουμε την οπτική μας στα ζητήματα που μας προβληματίζουν, μαθαίνουμε νέες τεχνικές διαχείρισης και τελικά ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις νέες και απρόβλεπτες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.
Κύκλοι Σεμιναρίων 2016-2017 στο Σχολείο της Φύσης
Φέτος στο Σχολειό της Φύσης θα υλοποιηθούν συνολικά 4 αυτοτελείς κύκλοι σεμιναρίων με θέματα που αφορούν στον γονεϊκό ρόλο και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Μηνιαία σεμινάρια για γονείς στο Σχολειό της Φύσης 2015-2016
Αυτοτελή σεμινάρια για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας κάθε τρίτη Δευτέρα του μήνα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου. Θέματα σεμιναρίων: Ο ιδανικός γονιός, Για όλα υπάρχει ένα όριο, Παιδί και αυτοπεποίθηση, Επικοινωνώντας μέσα στην οικογένεια, Η εμπλοκή τρίτων στην ανατροφή του παιδιού, Διαχείριση άγχους και παιδικών φοβιών, Διαχείριση των αλλαγών στην οικογένεια, Φιλίες και κοινωνικοποίηση του νηπίου.